Pro-Pozitiv: Početna

English

Početna
Istraživanja
On-line panel
PBI analitika
Biznis On-line
Testiranja
Kvalifikacije
Kontakt

Istraživanja Pristup: Klasične metode istraživanja

Pro Positive u svojoj ponudi ima i standardne i tradicionalne istraživačke metode.
Klijentima su na raspolaganju sve konvencionalne kvantitativne i kvalitativne metodologije:

  1. Kvantitativna istraživanja licem u lice (F2F)
  2. Kvalitativna istraživanja - Fokus grupe
  3. Kvalitativna istraživanja - Dubinski intervjui

Kvantitativna istraživanja licem-u-lice (F2F)

Prikupljanje podataka na terenu jeste, uz unos odgovora u oštampanu anketu, I dalje su neophodna tamo gde su ankete kompleksne I duge, tamo gde uloga anketara u neposrednoj komunikaciji ima složeniju formu I sadržaj. lJedna od najvećih prednosti pristupa licem-u-lice je dužina upitnika, jer za razliku od telefonskog anketiranja, ova vrsta istraživanja može da pruži obilje podataka za rad s obzirom na to da upitnik može da traje 20, 30, pa i 45 minuta. To je razlog zašto kvantitativna istraživanja nekad ostaju najbolji način za spoznaju o klijentovim ciljnim grupama.

Kvalitativna istraživanja - Fokus grupe

Fokus grupe su idealne za razumevanje potreba, motivacije i predrasuda učesnika. Gde god se postavlja pitanje “zašto”, focus grupe se nameću kao adekvatno sredstvo odgonetanja ovog pitanja.

Fokus grupe su korisne jer okupljaju učesnike sa različitim životnim iskustvima da komentarišu, diskutuju i raspravljaju na određenu temu. Grupna diskusija ima posebni značaj, jer stvara realni polemički ambijent, tako da je bilo koji komentar nekog člana grupe predmet analize ostalih članova i to tako da bude potvrđen (ukoliko se smatra ispravnim) ili kritikovan (ukoliko je atipičan u nekom pogledu). Upravo ovaj moment kolektivne dinamike ostaje nezamenljivo sredstvo u analizi dubinskih pokretača bilo kojeg tržišnog i/ili društvenog ponašanje.

Osim ovoga, moderator u focus grupama koriste I čitav niz projektivnih tehnika, metodu personifikacije, prve asocijacije, imaginacione tehnike, mapiranja, kolaže

Pro Pozitiv ima tim iskusnih moderatora uz tim za regrutaciju koji obezbeđuje optimalnu selekciju učesnika.

Kvalitativna istraživanja - Dubinski intervjui

Dubinski intervjui se koriste kad je tema ispitivanja jako osetljiva ili su nam potrebna ekskluzivna mišljenja. U business-to-business (B2B) istraživanjima, dubinski intervjui mogu biti jedina opcija zbog disperzije učesnika u oviru zemlje ili geografskog regiona.

 

Vrh strane ^